En vott for Søre Trysil

06.01.2021

Ja, hvorfor ikke lage vår egen vott i Søre! En gjeng flittige håndarbeidsdamer på Lutnes er allerede godt i gang med ideer som har blitt til votter. Vi er ikke ferdig enda, sier Astrid Myrvang. som har produsert det første paret med votter. Det må nok noen tilpasninger til når det gjelder både mønster og fasong på votten før vi kan si oss ferdig. Vi har vært i Skjærberget og sett på gamle votter og hentet ideer til modellen derfra. Vi ble inspirert av en modell med lange kvalinger. Den så ut til å sitte godt og være varm.

Vi har også sett de magiske symbolene som Søre Trysil Historielaget har kartlagt. Valget falt på en fugl som historielaget fant på et gammelt andor-ski. Vi synes denne fuglen ligner på en tiur i flukt, og da blir den jo ekstra knyttet til våre skogkledde områder, smiler Astrid. Mennesket har til alle tider forbundet fuglen med noe magisk, både positivt og negativt.  Den har ofte vært et symbol på forbindelsen mellom jord og himmel, og forbindelse med de døde sjelene. At denne fuglen var skåret inn i et andor-ski, kan rett og slett symbolisere fart i skisporet eller være et symbol for jaktlykke. Votten har uten tvil mange preferanser til tradisjoner og lokalmiljø i Søre Trysil.

Selv om mønster og passform ikke er helt ferdig utviklet, synes vi at votten er blitt riktig så vakker. Vi håper at vi har både votter i handelen, og mønster tilgjengelig for de som ønsker å strikke selv.