Grønt i Søre

Av Sigrid Helene Bye

I Søre Trysil er det gode muligheter for dyrking av grønnsaker. Jorda har god kvalitet og det er store muligheter til å få en grønnsakhage som bugner av gode fristelser. Men det krever litt. Dette innlegget er derfor en slags deling av gode opplevelser og erfaringer i grønnsakshagen for de som vil begynne med eller utvide hagen, og litt tips på hvordan man kan bruke grønnsakene. Jeg har selvhentet erfaringene fra kjøkkenhagen hjemme i Skjærberget.

Potet og gulrot er vel klassikerne de fleste kjenner til, og disse gror selvsagt godt i Søre. De kan lagres lenge så lenge de ligger mørkt og kjølig med høy luftfuktighet. For de som ønsker en liten vir på gulrot-smaken er det å anbefale å sylte tynne skiver av gulrot. Dette egner seg godt i salater.

2022 blir tredje året vi planter squash, som anbefales på det varmeste. Sjelden har jeg sett så store squash. Squash er enestående matlaging, men en kan oppleve at mange blir høstnings-klare samtidig slik at det kan bli vanskelig å spise alt. Igjen så er sylting fasiten på oppbevaring av grønnsakene. Skjær den i strimler og sylte de i en eddik-lake, perfekt ingrediens i en salat. Dessuten bærer planten vakre store oransje blomstrer som gjør seg fint i hagen. De kan nesten minne om hawaiiroser, og gir et eksotisk preg. Vi har også prøvd aubergine, og tro det eller ei – de fungerte veldig fint og vi fikk fine frukter.

Vårløk, reddiker og løk gror som bare det, samt beter av diverse slag. Det er helt fantastisk å plante rødbete, gulbete og polkabete. For et farge-spill. Nydelig å sylte å ta frem gjennom hele vinteren. Rosenkål, blomkål og brokkoli har vi gode opplevelser med, men det har vist seg at elgen er veldig glad i disse også. Ved flere anledninger har elgen kommet oss i forkjøpet og forsynt seg rikelig.  

Forskjellige typer agurker, tomater, paprikaer og chilier er fine vekster for drivhuset om man er så heldig å ha det – herlig å gå å plukke ferskt hver morgen og sette rett på frokostbordet. Disse plantene kan man også ha inne, hvis de settes i et vindu med mye sollys. Diverse salater og urter (vi planter vanligvis timian, estragon, persille, gressløk og dill) gror raskt og man kan forsyne seg hele sommeren. Mot høsten bør urtene plukkes og tørkes. Da har man egen-dyrkede urter året rundt, som smaker mye mer en krydder man får kjøpt. Ringblomst og agurkblomst gjør seg også ypperlig som litt farge i salater eller til pynt på kaker, og bidrar dessuten med fine farger til grønnsakshagen.

Av bær er jordbær en soleklar vinner. De smaker av sol og sommer, og jordbær i butikken kan ikke leve opp til selvdyrkede. Rips, stikkelsbær og solbær får også søte og gode bær. Kjempegode å lage saft av. En slager hos oss er å lage saft av rips, som vi blander ut med kullsyrevann. Da får man en frisk og sommerlig brus. Rabarbra er også noe av det som gror raskt og bra, og er helt fantastisk i bakst. Spesielt å anbefale er jordbær-rabarbra som har en fin rosa farge og en litt søtere smak. Eple- og kirsebærtre vokser også, men fruktene blir nok i det sureste laget for de fleste, og egner seg derfor best i bakst.

Hos oss er det av interesse å prøve ut nye ting hvert år og se hva som vokser i vår klimasone. Er resultatene gode så blir nye vekster med videre på vår faste plante-liste for grønnsakshagen. Litt artig er det også at de gamle krydderurtene sar og portulakk fortsatt er med i kjøkkenhagen vår, slik både besteforeldre og oldeforeldre dyrket de.

Ta utfordringen og begynn litt i det små. Dette er så utrolig gøy!