Gullkua legges ned

Gullkua Handarbeid & Husflid ble dannet  9. mai 1992, og fikk leie leiligheta i 2.etasje på Samvirkelaget i Plassen til butikklokale. Butikken åpnet i juni samme år. Den første lederen var Bente Aasen. Gullkua ble spådd nedenom og hjem fordi det ble hevdet at “når så mange kvinnfolk skal styre, kommer det til å bli uvennskap”. 

Jeg var ikke med fra starten, men Jenna Grønoset var en av ildsjelene og hun fortalte masse om  Gullkuas spede begynnelse. De var mellom 20 og 30 damer, og noen få menn, som startet opp. Jenna, Bente, Oddveig Lilleng, Else Rundfloen, Tulla Grønnæss, Gerd Galaasen, Inger Aslaug Galaasen, Bjørg Granberg, Paula og Bjarne Myrli, Svanhild Bakken, Milda Bekkelund, Helene Kvile, Hjørdis Bakken, Gunnar Østvang og Trine Romsaas Hansen var noen av dem.  

Jenna fortalte at det var opp mot 70 leverandører av varer. Varene tok vi inn i kommisjonssalg. Skinnvarer, strikking, søm, never, perler, veving, steinsmykker, hekling, keramikk. Utvalget var stort og kundene var mange. Fra åpningen i juni 1992 og ut året solgte vi husflidsprodukter for over 100.000,-.  

I 1992 ble Gullkua godkjent for å sege kaffe og vafler. De solgte kaffe og vafler i butikken, men også på forskjellige arrangement rundt om i Søre Trysil 

I tillegg til husflid, hadde Gullkua også et lite rom med salg av brukte klær. Det var også tilbud om frisering, fotpleie og dugurdskaffe. Dugurdskaffen het i starten Hyggetreffen, men ble omdøpt på Gullkuas styremøte i november 1994. Silje Gjermunds hadde homeopatibehandling og massasje en gang pr måned. På 2000-tallet ble det  i juli/august arrangert torgdager med boder med salg av ting og tang i tillegg til de vanlige husflidsvarene. Det var konkurranser, og noen år var det  levende musikk og Nærbutikken hadde salg av grillmat. Trivelige tider. 

Etter at det ble julemesser rundt om merket vi på Gullkua at omsetningen gikk drastisk ned.  

Søre Trysil Grendeutvalg, som overtok eiendommen Haug etter Samvirkelaget, ville ha igjen leiligheta for å pusse den opp og få leieinntekter og Gullkua måtte på flyttefot. Fra 1.september 2010 holdt Gullkua til i kaffekroken på butikken. Ei tid senere ble det bestemt at kaferommet også skulle pusses opp og da fikk Gullkua hylleplass inne i Nærbutikken. Fra da av var det ingen Gullku-damer på jobb, men de ansatte på Nærbutikken tok over salget, mens jeg hadde ansvar for å få inn varer, utbetalinger til leverandører m.m. 

Nå er det dags for at Gullkua nedlegges. Vi har blitt gamle samme, Gullkua og jeg. Fra 1. mars 2020 vil det ikke bli husflidsvarer i regi av Gullkua å få kjøpt på Nærbutikken Søre Trysil. 

Jeg vil få rette en stor takk til alle som har vært med og driftet Gullkua; alle Gullku-damer og herrer, alle leverandører, alle kunder, alle ansatte på Nærbutikken, huseierne og alle andre som på ett eller annet vis har bidratt i Gullkuas liv. 

Tusen takk. 

Forfatter: Marit Karlsmoen