Fra Bjørn Mobæk har vi fått denne oppsummeringen av historielagets høsttur i år:
Som utflyttet Trysling med stor interesse for området var det hyggelig å få være med på historielagets høsttur i for å lære mer om historien i dette området hvor jeg har gått så mye. Da mest for å se etter dyr og natur med liten tanke om disse irriterende gropene man må gå rundt, eller detter ned i.
Turen gikk til Frostnes, fra Kuntåsen. Frostnes ligger omtrent der jeg har markert på dette kartet fra rundt 1905. Da var det bare stier i området, som jeg formoder at det var i middelalderen.
Det var Anders som inviterte til denne høstturen og var guide og læremester på vår vandring gjennom furuskogen. Slik jeg kjenner Anders har han en imponerende evne til å suge til seg kunnskap og er en god formidler. Han skuffet ikke! Strålende gjennomført Anders!
Det var en bra gjeng som møtte opp på turen med både store og små og en firbent som været ælj. Her er vi akkurat krysset den første myra og samles før vi trekker nedover furuskogen mot Frostnes.
Men la meg starte med det siste først, ei rotvelt som avdekker historien. At det er mange groper i området har alle som har gått der fått med seg. Det kan være naturlig å tro at det er fangstgoper (som jeg ofte har kalt dem) men det er fryktelig mange av dem. Det er også kjent at det har vært utvunnet jern fra myrmalm i Trysil men fra der er det et stykke til å sitte med bevis på hvor malmen har blitt bearbeidet. Det hjalp denne rota til med. Her er det ubestridte beviset på at akkurat her har det vært ei jernvinne og at gropene er kullgroper.
Myra bærer få spor etter utvinningen av myrmalm men kullgropene er på tørt land og kan sees den dag i dag. Som denne som vi passerte på veien ned til Frostnes.
Ved funnstedet gikk Anders gjennom det som var funnet og trakk frem det man kan tolke ut fra funnene i Frostnes og ellers i Trysil. Som f.eks. at Trysilelva var en skillelinje mellom østlig og vestlig påvirkning og at jernutvinning var en stor og viktig inntektskilde.
Samtidig så er det mange ubesvarte spørsmål hvorav den mest innlysende er logistikken. Hvordan i all verden fikk de jernet ut av skogen og til markedet? Vintertransport virket å være det som klang best blant turdeltagerne. Ingen av oss så gleden med å bære så tung last i myrlendt terreng, men hvem vet?
Turen ble avrundet med en hyggelig kafferast og prat i sola før vi startet hjemreise. Jammen dukket det opp ei eplekake også.
Takk for laget, og innblikket i Trysil på 1200 tallet!